Ring Video Deurbel privacy hoe zit het?

Een slimme deurbel is een perfecte oplossing om je huis te beveiligen en te weten wie er voor de deur staat, waar je ook bent. De camera neemt beelden op wanneer er iemand voor de deur staat, of zelfs al daarvoor zoals de Ring Video Doorbell Pro 2. Ongeacht of je hier op zit te wachten als voorbijganger, of pakketbezorger, je wordt opgenomen door de camera.

Maar mag dit zomaar?

In dit artikel krijg je antwoord op de vraag hoe het zit met de privacy regels rondom een Ring video deurbel.

De Nederlandse privacy wetgeving over slimme deurbellen

In Nederland kennen we met de Algemene Verordening Gegevensbescherming, een vrij strenge privacy wetgeving. Dit is natuurlijk prettig, maar heeft ook gevolgen wanneer je een slimme deurbel in huis haalt. Het is bijvoorbeeld niet zomaar toegestaan om persoonsgegevens te verwerken. Volgens de AVG zijn persoonsgegevens alles waaruit of waarop iemand als individu herkenbaar is. Video opnames van je Ring deurbel zijn daarmee dus persoonsgegevens.

Hoeveel last je hebt van privacywetgeving bij het gebruik van een slimme deurbel is afhankelijk van je woonsituatie. Zit je voordeur aan een drukke straat met veel voetgangers dan loop je meer risico dan wanneer iemand eerst een tuinpad over moet om bij de voordeur te komen.

Om duidelijk te maken dat mensen opgenomen worden levert Ring een aantal stickers mee. Door deze te gebruiken en de deurbel in het zicht op te hangen voldoe je aan de minimale eisen van de wet.

Er is ook nog goed nieuws te melden voor gebruikers van een Ring Video Doorbell. De AVG is alleen van toepassing wanneer camerabeelden opgeslagen worden. Dit is iets wat Ring, in tegenstelling tot de Nest Hello van Google, niet uit zichtzelf doet. Zonder Ring Protect abonnement krijg je alleen de beelden als livestream te zien wanneer er aangebeld wordt.

Ring Protect, handig of privacy nachtmerrie

Een abonnement op Ring Protect is ontzettend handig. Alle opnames worden opgeslagen in de cloud en kunnen later opnieuw bekeken worden. Mocht er iets vreemds gebeurd zijn bij de voordeur dan kun je dit dus altijd terugkijken. Op het gebied van privacy begint hier ook het grote probleem. Door het opslaan van de beelden word je ineens verwerker van persoonsgegevens. Help!

De opnames die opgeslagen worden in de cloud worden na 30 dagen verwijderd. Dus hiermee zit je goed voor de wetgeving. Het is wel van belang om duidelijk te maken dat bezoekers van jouw voordeur opgenomen worden.

Wil je helemaal wegblijven van privacy issues rondom je Ring slimme deurbel? Sla dan het Ring Protect abonnement volledig over of kies voor een video deurbel zonder abonnement.

Hoe zit het met de privacy van jouw gegevens?

Naast de privacy van voorbijgangers en bezoekers is er ook nog de privacy rondom jouw persoonlijke gegevens. Begin 2020 bleek nog dat je gegevens gedeeld worden met derde partijen, volgens onderzoek van Electronic Frontier Foundation.

Uit dit onderzoek kwam dat er persoonsgegevens verkocht worden aan partijen zoals Facebook en Google. Zij kunnen deze data vervolgens vrij gebruiken om relevante advertenties te tonen. Dus meer advertenties door het gebruik van een slimme deurbel. Waarschijnlijk niet iets waar je op zit te wachten.

Volgens Ring wordt de verzamelde en gedeelde data uitsluitend gebruikt om de app, producten en diensten van het bedrijf te verbeteren. Als het er op aan komt is het bedrijf ook niet in overtreding van haar eigen privacy policy. Hoewel deze erg vaag is opgesteld, dus het is eenvoudig om daar binnen te blijven.

Het is een van de vele issues rondom privacy die boven tafel zijn gekomen sinds Amazon het bedrijf achter de Ring deurbel overnam. Hoewel er niet direct heel veel aan de hand lijkt is het wel goed om te beseffen dat elk slim apparaat in huis data verzameld over jouw gebruik.

Sinds een tijdje maakt Ring gebruik van end-to-end encryption voor het opslaan van de camerabeelden en geluidsopnames. Dit betekent voor jou een verhoogde beveiliging van de data die verzameld wordt bij jouw voordeur. Helaas betekent dit ook dat je een aantal functies, zoals birds-eye view niet meer kunt gebruiken en ook moet je deze extra beveiliging handmatig aanzetten in de instellingen van je Ring deurbel.

Wat zegt Ring over privacy?

Het bedrijf zelf heeft natuurlijk ook een mening over Ring deurbel privacy. Maar wat zegt het bedrijf over de veiligheid van jouw gegevens en de privacy van voorbijgangers? Hieronder vind je de belangrijkste punten op een rij.

  • Ring bekijkt alleen video’s voor productverbetering na explicite toestemming
  • Zonder toestemming van de gebruiker kunnen geen video’s worden gedeeld met de politie
  • Video’s worden niet opgeslagen, tot je gebruik maakt van een Ring Protect abonnement
  • Door gebruik van tweestapsverificatie, een pincode op de app en unieke wachtwoorden kun je jouw account beschermen
  • Ring verkoopt geen data of klantgegevens aan derden
Ring deurbel privacy sticker
Maak bezoekers duidelijk dat je gebruik maakt van een video deurbel van Ring

Tips voor betere Ring deurbel privacy

Heb je een Ring Video Doorbell in huis, of ben je van plan deze aan te schaffen? Bijvoorbeeld met 30% Ring Black Friday korting? Dan kunnen de onderstaande tips je helpen op het gebied van privacy.

Overleg met de buren. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Bespreek met de buren dat je een slimme deurbel hebt aangeschaft en laat zien wat de camera opneemt. Weet je vooraf dat de buren in beeld komen, overweeg dan een Ring Video Doorbell Pro. Met deze uitvoering kun je de bewegingsdetectie beter instellen zodat de camera niet aan gaat bij beweging van de buren.

Gebruik de meegeleverde stickers en plaats de deurbel in het zicht. Dit is ook de tip die Ring zelf geeft. Door mensen te informeren dat zij opgenomemn worden wanneer er aangebeld wordt kun je jezelf indekken tegen de privacywetgeving.

Laat het Ring Protect abonnement buiten de deur. Zolang je slimme deurbel alleen een livestream doorgeeft op het moment dat er aangebeld wordt. En dus nooit de beelden hiervan opslaat. Heb je weinig last van de AVG. Overweeg dus of het niet handiger is dit abonnement buiten de deur te houden.